Publisert av: HåkonH | februar 1, 2007

Det utenkelige – og om å bry seg

Stavanger: Fire mennesker funnet døde i sitt eget hjem. Mor, far og to barn. Tre av dem sannynligvis drept av den fjerde, som så har tatt sitt eget liv. Lagt lapp på kjøkkenet til renholderen om hvor de var hen.

Media er på hugget, grafser så mye de tør og litt til.

Et sjokk. Mennesker med gode jobber, høye lønninger, flinke barn. En mønsterfamilie. Likevel skjer det, og det skjer jo selvsagt fordi noe er fryktelig galt bak fasaden. Iskwew har skrevet en  veldig god bloggpost om dette, hvor hun spør hva vi gjør når desperasjonen er så stor bak skallet, og ikke minst hva vi gjør vi som står på utsiden når vi ser at det er noe der inne som er galt. Cirkelin spør hvor mange sikringer som har røket før den siste fatale sikringen ryker og det grusomme skjer.

Det er så lett å gå videre, tenke at man har nok med sine egne utfordinger bak sin egen fasade. Men det blir så feil! For da er man bare med på å sementere mønsteret, med på å opprettholde et samfunn der fasaden er viktigere enn innholdet.

Vi kan faktisk gjøre noe. Signalene er der nesten alltid. Vi må bare se dem, og ta dem. Vi kan stille de vanskelige spørsmålene, ikke gi oss når vi skjønner at vi får feil svar, vise at vi bryr oss. Stille opp som gråteskuldre, være søplekasser for gruff som den andre har bak skallet. For det hjelper å vite at det er noen som vet, og som bryr seg. Og ikke minst så hjelper det å gråte. Det hjelper å få utløp for det vonde.

Noen sier at de orker ikke å bære på andres ryggsekker i tillegg til sine egne. Det er jeg ikke enig i. Jeg tror det er motsatt. Jeg tror at ved å tilby seg å bære litt av en annens ryggsekk så vinner man noe selv også. Man vinner det å utgjøre en forskjell til det bedre for den andre. Og kanskje man oppnår at den andre tar litt av sin egen ryggsekk? For vi bærer på noe, alle sammen. Bak fasaden.

Skal vi ikke prøve å bygge den ned? Komme litt nærmere hverandre? Bli litt mindre materielle og litt mer menneskelige?

Reklame

Svar

 1. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si jeg, enda.

 2. Nei, det er ikke enkelt, og vi vet jo ikke enda hva som skjedde og hvorfor. Det siste er det ikke sikkert vi får vite engang. Men det som i hvertfall jeg er sikker på er at vi kan hjelpe noen til et bedre liv ved å bry oss. Vi kan utgjøre en forskjell for noen, og det koster så lite.

 3. Jeg tror du har så rett i at signalene nesten alltid er der, Goodwill. Men vi ser og hører ikke. Det er som Morten la merke til – alle som snakket, snakket om fasaden, skallet.

  Jeg blir sjelden utslitt av å bidra til at andre kan få løftet av seg litt av sine sorger, bli hørt og sett, og ikke minst: få de rette spørsmålene stilt.

  Og det materielle, eller fasaden overvurderes så til de grader at det er farlig. Og det er noe noen og enhver av oss kan tenke på.

 4. Vi må aktivisere antennene på riktig frekvens for å ta signalene. Og det at våre egne antenner er innstilt på en annen frekvens forteller kanskje at vi selv også har lettest for å bry oss om skallet?

  Det å oppleve at man betyr noe for andre mennesker på den måten er definitivt ingen byrde. Jeg har vært der, og det er noe som virkelig gir noe, som varmer, som gir livsglede, langt utover hva noe materielt kan gi.

 5. Ja, vi må stille oss inn på rett frekvens.

  Folk tenker ofte at det tapper å involvere seg. Og det kan det gjøre. Men man kan jo fint være der for andre, uten å legge hele sjelen sin åpen, uten å la seg spise opp og adoptere andres problemer. Du kan være distansert og samtidig til stede.

  Vi kan ikke løse ting for andre, de må løse dem selv. Men vi kan gå ved siden av.

 6. Gå ved siden av, ja. Det er så godt sagt. Det er så uendelig mye bedre å ha en å gå ved siden av enn å gå alene.

 7. Ja det er nettopp det det er. Jeg har tenkt på dette diktet jeg skrev for en stund siden i dag, om masken (hun byttet ut med han):

  MASKEN

  han går blant oss
  han klarer alt
  det vet Alle
  for Alle ser at
  han smiler

  Noen ser
  et glimt
  av sjelen
  bak masken
  men

  Ingen forstår
  at han er nær
  ved å briste
  for masken
  smiler

  Ingen ser
  gjennom masken
  Ingen roper
  inn i
  stillheten

  Ingen ser
  den usynlige
  Alle ser bare
  den smilende
  masken

  Iskwew ©

  Vi ser ikke.

 8. Nesten skremmende treffsikkert idag, dette…men også vakkert.

  Og masken kan tas av.

 9. Ja.. men det er noen som aldri klarer det. Masken er neste limt fast.

 10. Disse tingene er viktig. Kjempeviktig! Jeg mener at det å være ekte medmenneske innebærer ingen form for byrde. Snarere tvert i mot, det gjør rett og slett godt – for alle parter! Og man kan fint være et godt medmenneske med mye omtanke uten å la seg personlig engasjere.

  Og så er det viktig å huske på at man ikke bare er medmenneske i en-til-en relasjoner. Måten vi er på, hva vi uttrykker og gjør av handlinger på jobben, hjemme og i andre miljøer vi vanker, er minst like viktig. Den enkeltes væremåte og holdning kan faktisk være av stor betydning i forhold til hvordan folk føler seg ivaretatt.

 11. Men lim kan også løses opp, Iskwew.

  Tonje, det er helt riktig. Det er godt å være medmenneske, og det gjør godt å bety en forskjell.

  Det andre du nevner er også viktig. I vår opptreden er vi ikke alene i verden, vi er også rollemodeller for noen. Er vi bevisst det ansvaret?

 12. Veldig viktig det du peker på her. Menneskene er alt for redd for hverandre. Hva er det å være redd for? Egentlig?

 13. Nei Alliene, det er ikke egentlig noe å være redde for. Egentlig er det oss selv vi er redde for, tror jeg.

  Det er ikke lite andre mennesker kan være ressurser for oss, og motsatt også.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: