Publisert av: Skippern | februar 7, 2007

Vil du bli sheriff?

…så flytt til Grimstad, og start valgkampen.

Der har nå de lokale cowboyene i FrP funnet ut at det er en god idé å bytte ut politimesteren med en folkevalgt sheriff, etter amerikansk modell. Det er partiets ordførerkandidat som lanserer idéen. Jeg er litt usikker på om han gjør det for å styrke sitt ordførerkanditatur eller om han gjør det for å skaffe seg mulighet til en hyggelig retrettstilling etter eventuelt endt ordførerperiode. Sikkert artig å være politmester Bastian i sommerbyen Grimstad.

Motforestillingene er naturligvis mange, ikke minst fra politiet selv. «Skal man stille til valg, er det de populære tingene man blir valgt på. Det er ikke sikkert de stemmer overens med kriminalpolitikken for øvrig», sier lederen av Politiets fellesforbund på Agder.

Et annet spørsmål er om ikke dette kan føre til at det velges folk som ikke har relevant kompetanse til jobben.

Eksempel på sheriff

Men det er ikke ordførerkandidaten bekymret for. «I et demokrati risikerer vi jo litt av hvert. Og vi kan selvfølgelig risikere det også. Men vi må anta at et flertall i lokalsamfunnet har sunn fornuft. Vi får jo galninger som ordførere her og der også. Men de sitter ikke lenge», sier han.

Jeg for min del er ikke beroliget. Jeg tror dette er en dårlig idé. Jeg tror dette – hvis det blir gjennomført – vil føre til feil fokus. Det vil føre til økt fokus på populære saker, de sakene som angår folk flest i hverdagen. Forsåvidt ikke noe galt i å ta tak i hverdagskriminalitet, men i denne settingen tror jeg det vil gå på bekostning av andre saker som er vel så viktige men mindre synlige og/eller vanskeligere.

Og så lurer jeg på en ting til: Kan dette være et ledd i en FrP-strategi foran kommunevalget?  En strategi som går ut på å spa opp flest mulig friske saker for å skape blest om partiet? Vise at de er nytenkende, i motsetning til de andre partiene som sammenlignet med FrP framstår som ansvarlige men traurige?

Me don’t like this.


Responses

 1. FrP er vel gjerne for litt folkeavstemnings-demokrati ala Sveits, er de ikke? Noe som selvsagt gjør at man mister helheten i enhver politikk av syne – altså folk tar stilling til fragmenter, og ser ikke konsekvenser.

  Jeg tror politiet har nok å slite med, om de ikke skal få en valgt Sheriff som øverste sjef.

 2. Uten at jeg kjenner sveitsernes folkeavstemmingssystem i detalj så tror jeg de har mer helhet i sitt system enn det FrP har i sitt. De virker i hvertfall ikke å være så populistiske.

  Jeg syns akkurat det du nevner her er det mest skremmende i dagens politikk generelt, at vi bare ser – og bare vises for den saks skyld – fragmenter. Jeg tror det gjør oss dårligere i stand til å se helhet.

  En sak har jo som regel flere sider, og dermed flere rekker av konsekvenser. Ser man bare noen få av dem risikerer man å gjøre feil beslutninger, og det kan koste dyrt. Helhet er viktig.

 3. Dessuten er det også et poeng å sikre mindretallets interesser av og til også, ikke bare flertallet. Ellers er det veldig lett for at de samme taper og faller utenfor beslutningene gang på gang.

 4. Helt riktig. Og noen ganger vet ikke flertallet sitt eget beste engang.

  Det er noe som heter fag, og det er ikke alltid flertallet aksepterer det faglige. For eksempel var det vel flertall for at jorden var flat ganske lenge etter at det motsatte egentlig var bevist?

 5. Flertallet vet vel sjeldent sitt eget beste, dessverre.
  På mange måter er jo dette et bilde på hvor «wannabeAmerica» FrP er.
  Ideen i seg selv er jo morsom. Det er også standupvitsene til Dagfinn Lyngbø og Alkoholkonsumet til Homer Simpson. Det er da ingen som tar noe av det på alvor?
  Folk har sluttet å tenke lenger enn sin egen nesetipp. Derav fragmentert politisk tenkning. Ting går i bølgedaler, la oss håpe denne mentaliteten snart er ute.

  Sheriff i Grimstad. Hmmmm. Nope. Ikke noe jeg føler for…

  M:)rten

 6. Billig! Gi folket brød og sirkus så blir de fornøyd. FrP kan det der med brød og sirkus. Hvem vil ikke bli Sheriff liksom? Nå i disse cowboytider.

 7. OBS, feil link. Dette er den riktige…

  http://undreverset.wordpress.com/2007/01/28/sheriffer-er-de-nye-silikonpuppene/

  *S*

 8. Hehe – herlig, Frida! Kanskje Frp står bak disse sheriffene også? 😀

 9. Jeg synes ikke man skal være så redd for å gi folket det de vil ha, jeg. Dersom alternativet er at at innbruddssaken din henlegges – og at det pokker ikke hjelper om du har aldri så mange beviser i form av videoopptak etc.

  Hva gjør man i velferdsstaten (i vid forstand) når de som ikke jobber der er innstilt på å yte det vi betaler dem for?

  Jeg er temmelig overbevist at Milton som Rikspolitisjef ville kunne greie å frigjøre ganske mange tilgjengelige ressurser innenfor de eksisterende rammene.

  Det store tankekorset må jo være at så mange av oss faktisk mener at politiet gjør en så rævva jobb at enhver landsbyidiot på toppen vil være en forbedring.

  Sammenligner man det norske politiet med det ecuadorianske kommer det veldig bra ut, men kanskje skulle vi kunne stille de samme kravene til politiets effektivitet som vi stiller til resten av verden – og som resten av verden stiller til oss. Da blir politiets ressursforvaltning plutselig ikke så imponerende lenger (men vi kan jo alltid sammenligne dem med nivået i Burkina Faso, hvis vi skulle deppe for mye over ståa)

 10. Jeg tror ikke politiet i Norge er så dårlige på ressursutnyttelse som mange vil ha det til. Selvsagt kan det diskuteres i hvert enkelt tilfelle hva som er riktig å prioritere, det gjelder all virksomhet – både offentlig og privat. Men politiet – som andre offentlige – har vært igjennom tøffe omorganiseringer, så jeg tror ikke det er så mye å hente der som mange vil ha det til.

  Problemet tror jeg heller er at ressurstilgangen ikke matcher omfanget av oppgaver, på samme måte som i helsesektoren, samferdsel, eldreomsorg osv, samtidig som vi – kundene – har forventninger om at politiet skal løse alt fra hverdags- og vinningskriminalitet via trafikkovertredelser til tung organisert kriminalitet og drap. Og uten at det skal koste noe. For da må vi enten betale mer skatt eller bruke opp oljeformuen vår, og vi ønsker ingen av delene.

  Milton som politimester hadde sikkert vært bra hvis han har de nødvendige kvalifikasjoner, men jeg tror ikke han uten videre kunne gjort så mye med politiets økonomiske evner.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: