Publisert av: HåkonH | mars 17, 2007

Nedturen

Vel begynt er halvt fullendt, er det noe som heter. Men idag stemmer ikke det.

Birkebeineren ble ikke det man hadde tenkt.

Lenge så det helt normalt ut. Dro til Rena igår formiddag og så på løypene, gikk en tur på fjellet og koste oss. Det var helt strålende, optimismen rådet. Bare noen av oss veteranene var nøkterne: Det er ofte så fint dagen før, og ofte mye dårligere renndagen.

Storspising av pasta samt smøring av ski på kvelden, og tidlig i seng. Ble tildels underholdt av Elverums glade natteranglere på natten, før vi sto opp kl 0500. Det er da jeg bruker å lure på hva i h….. jeg driver med, så også denne gangen.

Å si at frokosten gikk ned på høykant er å overdrive, men du par skiver ble det, og en nødvendig kaffekopp. Deretter avgårde i buss til startstedet.

Leverte bagasjen i transporten og smurte skia, og klar til start: Pang!!! …der var pulje 3 avgårde. Kom ut nesten i teten, men fulgte strategien min om å gå behersket første mila. Det er lett å brenne av for mye der, det har jeg erfart tidligere. Smertelig.

Første matstasjon, XL1-kruset smakte godt. Videre, i lett terreng med mye staking, dette begynner å ligne noe. For en glid!

Men nå begynner vi å nærme oss fjellet, og jeg merker vinden. Og så – rett før toppen av Dølfjellet – begynner det å komme løpere imot oss. Hva driver de med? Har de brutt løpet? Svaret kommer straks: De er stoppet av arrangøren, løpet er avlyst!

Jeg trodde ikke det var sant. Det har aldri skjedd før, på 70 år. Men sånn var det, det var bare å snu og ta løypa ned til start igjen og finne bussen vår.

Det var surt, men rapportene vi fikk fra løpere som hadde vært inne på neste fjell, Raufjellet, som er enda mer åpent enn Dølfjellet, fortalte at det var riktig å avlyse. Sterke løpere var blitt blåst i bakken, og de hadde måttet gå fiskebein på flatmark for å komme fram. Innerst inne er jeg glad jeg slapp akkurat det.

Likevel er det noe uforløst her vi sitter i bussen på vei hjem, med uforettet sak. Det blir nytt forsøk neste år, det er helt sikkert!

Reklame

Svar

 1. Hørte det på nyhetene i formiddag, tenkte med en gang på min venninne som har reist lengt for å delta, og på deg, som jo fortalte i går om hvor mye du gledet deg. Synd, men sikkert riktig avgjørelse. Dere spreke skifolk får vel nå bare se framover mot neste år…

 2. Ja, det blir ikke vanskelig å motivere seg på nytt nå 🙂

 3. Trøst:
  Jeg er mamma og sjåffør til en i pulje 14, han fikk ikke gå i det hele tatt !
  Du fikk da i hvertfall en smak…Heldigvis la jeg ikke ivei til Lilllehamer
  med en gang , men ble med til start slik at hjemveien var reddet.
  -og du verden for en imponerende organisasjon – og ettersom hva jeg ser på NRK 2 nå:
  det var helt riktig å stoppe rennet .
  Bedre lykke neste år !

 4. Jevne var sur, så jeg. Det pleide da å blåse såpass på fjellet :o)

 5. Jeg tenkte på deg med en gang jeg hørte at Birkebeineren var stanset, Goodwill. Du har altså fått en ganske sentral plass oppe i hodet mitt et sted. *lol* Jeg er blitt en skikkelig bloggjunkie! – Iiik!

  Synd det ble dårlig vær! Birkebeineren er en instutisjon og en begivenhet utenom det vanlige.

 6. Mei: Ja, det var nok riktig, selv om Erling Jevne mente noe annet. Ikke alle er like tøffe som han. Jeg er glad jeg fikk gått litt og kjent på kroppen hvordan det var. Nedturen var nok enda større for dem som ikke fikk startet. Jeg kom i alle fall til fjells.

  Iskwew: Det der er en typisk Jevne-uttalelse. Og det var kanskje greit for ham, men jeg ville ikke vært rennleder og hatt ansvaret for å sende ut alle dem som ikke var så fjellvante og tøffe.

  Undre: Se ikke bort fra at du også en gang kan bli en birkebeiner. Ett tygg, og du er hekta! 😀

 7. De hadde visst bare gått videre også – helt til Lillehammer. Såpass får en skikkelig skiløper tåle!

  Det var noen eldre herrer som vel var skuffet, men som mente det var en helt riktig avgjørelse :o)

 8. Atte Goodwill… du har vel ikke brukt 1.500 på skismørning i helgen???

  http://e24.no/naeringsliv/article1695104.ece

 9. Eeeh…kremt…vel nei, ikke riktig så mye, ganske langt i fra faktisk, men det kostet noen kroner ja. Og det ville betydd en god del for resultatet.

  Det går med noen kroner en kveld på by’n også! 😀

 10. Jeg regner med du aldri, aldri, ALDRI kritiserer din kone om hun kjøper seg nye sko, Goodwill?

  *smiler blidt*

 11. Goodwill: Det er ingen fare for at jeg noen gang blir Birkebeiner. Virkelig INGEN fare!

  Lol!

 12. Absolut aldri, Iskwew!!! Men så må det sies at jeg bruker ikke så mye penger på meg selv i det hele tatt, shopping er definitivt ikke lykken for meg, så jeg har rimelig god samvittighet!

  Tro meg Undre, hvis du stilte i Birken så ville jeg sannelig blitt forUndret! 🙂

 13. Jeg var bare litt lettere flabbergasted over hvor mye smørning det gikk, Goodwill :o)

 14. Har du forresten kjøpt dagbladet i dag? I søndagsmagasinet sto det en morsom liten spalte om langrenn. Om du ikke har den, kan jeg scanne den.

 15. Det er en gang i året vet du, og da tar man gjerne på seg spanderbuksene for seg selv. Forøvrig er pengebruken enda verre på sykkelrittet. Hysteriet er en særs viktig grunn til at jeg lenge har vurdert fotsatt deltagelse. Jeg har gått Birken 17 ganger tidligere, og syns det var morsommere og bedre før. Jeg har ikke noe å bevise lenger, og ikke trenger jeg dem gulrota for å trene heller.

  Men det blir litt stusselig å avslutte slik som det ble i år, derfor blir det én til.

  Minst… 😉

  Den artikkelen leste jeg, og selvsagt har han rett. Menigheten er liten – men entusiastisk. Og jeg syns ikke man skal la være å glede seg over store prestasjoner bare fordi ikke hele verden er med. Det er ikke all verdens deltagelse i VM i amerikansk football heller, men det hindrer ikke amerikanerne å gå av skaftet under Super Bowl!

 16. Du trenger vel ikke ta del i hysteriet om du ikke vil? Goodwill gjør ting på Goodwill-måten.

 17. Selvsagt gjør jeg det. Goodwill-måten er enkel, og minst like god som dollar-måten!

 18. Jeg er fortsatt litt sjokkert over hva det koster. Hvordan ser du på spørsmålet om refusjon av startkontingent?

  http://e24.no/oppogfrem/article1703382.ece

 19. Håhå – det er nok begge deler ja. Mange er nok mer enn lidenskapelig opptatt av prestisjen i bare det å gjennomføre, men det er jammen meg mange som satser beinhardt også. Single, skilte og noen få gifte…som bruker alt av fritid på å trene, som satser nesten profesjonelt.

  Nivået er skyhøyt i toppen. Flere av mine jevnaldrende var blant de 50 beste i Vasaloppet. Det jeg presterte for 10 år siden da jeg var blant de 10-15 beste i Birken holder ikke lenger. Nivået er løftet mange hakk, de er med rene ord for pengene spik spenna gærne, mange av dem.

  Den karusellen er jeg ikke med på.

 20. Den juridiske diskusjonen orker jeg egentlig ikke å bruke så mye energi på. Jeg konstaterer at rennet har vært arrangert 70 ganger og altså nå avbrutt én gang, jeg har selv gått 17 ganger og opplevd all slags vær, og sett at man avbryter ikke uten videre. Jeg har gått over i ganse ruskete vær, men denne gangen var det altså enda verre.

  Det skal ikke mye innsikt til for å se at arrngemantets kostnader ligger der uansett. Løypeprepareringa har pågått i hele vinter, alt på arenaen var rigget, innkvartering, transport, sanitet, polititjenester, alt som trengs for et sånt arrangement lå der uansett. Som de sier, det eneste de sparte var premiene, de kan ligge over til neste år. Maten som skulle serveres etter målgang var allerede ferdig laget, de prøvde å få avsetning på den på annet vis, men mesteparten av den måtte faktisk bare kastes.

  Om Birken hadde gått konkurs vet jeg ikke, men de har faktisk ikke så store marginer i arrangementet. Mulig at de har forsikringer mot slikt, det vet jeg ikke.

  For min del gidder jeg i hvertfall ikke bruke energi på de pengene. Og jeg har da heller ikke brukt så mye penger som disse her. 1900,- i startkontingent, men det er for trippel (skirenn, sykkelritt og løp), 1000,- for all transport og innkvartering med full pensjon på hotell (klubbopplegg), og ca 400,- for smøring av to par ski (beste kvalitet på alt, men jeg gjør jobben selv).

  Jeg har godt utstyr, ski, staver osv er av beste kvalitet, men det er ikke nytt hvert år. Jeg tar vare på utstyret, og kjøper bare nytt når jeg virkelig trenger. Hvis det hadde blitt mildvær og klisterføre som det lenge så ut til så hadde jeg gått på 20 år gamle ski – som fortsatt er gode som gull.

  Det koster litt, men det gir meg mye å drive med den aktiviteten året igjennom. God form, god helse og masse trivsel. Og tilfredsstillelse av bitte litt konkurranseinstinkt…og med det bakteppet vil jeg i hvertfall ikke spare en hundrelapp eller to på smøringa når jeg vet at det fort skiller 10-15 min på sluttida.

  Men bevares – alle er ikke sånn. Det er en drøss med folk i 40-årskrisa som skal bevise sin ungdom og som virklig strør om seg med penger. Smøringa er en ting, men mange bruker enda mer på ski, staver, klær og briller etc, mens de kanskje heller burde fokusert på de enkle tingene som gir resultatene: Trening, mat, hvile og trivsel. Det er egentlig ganske enkelt, nemlig.

  Hmmmm…lurer på om noen skjønte dette, jeg 😀

 21. Hehe – jeg tror du er inne på noe med den 40-årskrisa! Men de er kanskje ikke så opptatt av resultatene? Statusen ligger i å gjøre det.

 22. Aha. Da skjønner jeg.

  Men altså… når du er blitt 40, så skal du da snarere nyte livet enn å late som du er 25 og på toppnivå. Det er jo det du har skjønt. Du trener jo, men mest fordi det gjør godt og fordi du nyter opplevelsen.

  Si meg, for 10 år siden, hvor var disse da? Skal de ta igjen det «tapte»?

  Jeg stemmer for at du holder kurs for de spik, spenna gærne, Goodwill!

 23. For 10 år siden kjørte de lastebil og telte bilringer :-))

  Kurs? Nei, jeg gidder ikke bruke energi på å tale for døve ører. Da nyter jeg heller en treningstur istedet 🙂

 24. Det var vel blitt perler for svin, ja.

  Det er jo et interessant fenomen det der. Å bli eldre med stil er en kunst ikke alle behersker.

 25. Det handler jo bare om å akseptere seg selv, og legge i lvet det man vil ha. Jeg kan leve slik jeg vil, selv om andre vil leve annerledes. Ganske enkelt, egentlig.

  Og egentlig syns jeg det er helt ok å bli eldre. I hvertfall foreløpig 🙂

 26. […] blott om noen år, at isbjørnen dør ut, at ørkenen sprer seg, og at Goodwill bør satse på å få gått Birken neste år, siden ingen vet hvor lenge vi kommer til å ha snø her i landet.  Bilistene forårsaker […]

 27. Yay! Trackback virker!

 28. Jepp! Fremskritt!

 29. […] det rennet nå for tiden, som en slags manndomsprøve i nytt stilig utstyr og med nye solbriller.  Goodwill og jeg hadde en interessant diskusjon i kommentarfeltet hans i en tråd om […]

 30. […] debutant, og håper det går bra – i hvertfall tror jeg det går bedre enn sist jeg prøvde meg på vintervarianten av samme prøvelse […]

 31. […] skyfri himmel hele dagen, kuldegradene holdt seg nesten hele tiden, føret var nesten optimalt, og vinden fra i fjor holdt seg langt, langt unna. Jeg tror ikke det var mange misfornøyde sjeler der ute. For egen del […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: