Publisert av: Skippern | mars 21, 2007

Skremmende

Ble sittende og se en dansk dokumentar på NRK1 igår kveld, om plutselige dødsfall i fotballen, som følge av hjertestans.

40 spillere i Europa er døde de siste årene, og i programmet gikk man igjennom noen av sakene for å se om det var noen fellestrekk. Det var det: Det viste seg at i alle de undersøkte sakene var det skader og skadebehandling forut for dødsfallene.

Smertestillende preparater er mye brukt i fotballen. Også særlig sterke preparater, såkalt ‘giktmedisin’, er mye brukt. En av dem er Vioxx, en skandalisert medisin fra USA, som øker faren for hjerteanfall dramatisk, allerede ved første tablett. Mildere men lignende preparater som kan ha lignende virkninger, bl.a Voltaren og Ibuprofen brukes mye i fotballklubber. Også her øker faren fra første tablett. Mekanismen er at medisinene får kransarteriene til å trekke seg sammen ved anstrengelse, og det kan altså føre til plutselig død. Noen personer reagerer på dette, andre ikke, og man kan ikke på forhånd vite hvem.

De døde spillere hvor sakene ble undersøkt hadde alle vært skadet, og alle hadde tatt disse medikamentene. Det ble fokusert mye på dødsfallet til den ungarske stjernespilleren Miklos Feher, på Benfica. Han hadde også slitt med skader, og tatt mye smertestillende – Voltaren. TV- bildene av ham der han går smilende rundt på banen og så plutselig tar seg til brystet og faller om var sterk kost.

Det er ikke ulovlig, det går ikke som doping, og klubblegene skriver dem villig ut.  Da er det skremmende at i en klubb som FC København står medisinene framme til fri avbenyttelse. 80 % av spillerne i dansk Superliga bruker slike medikamenter, og halvparten av dem føler seg presset til å gjøre det. Legen til FCK skriver ut over 1500 tabletter i året, mens han selv sier det er ca 100. Det er skremmende, og det viser at det er satt i system. Målet om å vinne titler overskygger alt, hensikten helliger midlet. Hvor er lege-etikken i dette?

Som prinsipp mener jeg at man ikke skal ta bort smerten ved slike skader. De er der jo nettopp for å varsle om at man skal holde igjen, så skaden kan leges. Bruker man smertestillende for å ta bort smerten vil man belaste skaden mer enn den tåler, og forverre den. Det er som å ta febernedsettende når man har influensa; man er like syk selv om man føler seg bedre.

Og så dette med dødsrisiko i tillegg. Jeg grøsser ved tanken på at noen tør å utsette utøvere for noe slikt.

Med datter på håndballbanen er det i hvertfall helt klart at jeg kommer til å være ytterst oppmerksom på hva som skjer når hun blir skadet. Det er ikke mye penger i håndballen, men det er mye skader, og det er opplagt fristende å bruke smertestillende for å få en god spiller på banen der også.


Responses

 1. Jeg så også det, og ble like skremt og sjokkert. Det skal ikke være slik at man pådrar seg dødsrisko for å kunne stå oppreist på en fotballbane. 40 døde friske, trente, sunne utovere fordi de har presset hakket for langt etter skader, det er skremmende.

  En kan jo dessuten spørre seg hvor idrettsgleden er blitt av :o/

 2. Men så godt at de har funnet denne forskjellen! Det var mer skremmende når man ikke så noen som helst sammenheng, og det virket helt vilkårlig.

 3. Iskwew, for utøverne tror jeg idrettsgleden er der uavhengig av dette. Man vil så gjerne, både fordi man vil være med å vinne, men også fordi man syns det er forbasket morsomt å drive med den idretten, da er det veldig fristende å ta de medisinene som gjør at man kan trosse skaden.

  Særlig når legen sier det er ok, og det er kanskje det mest skremmende her, legens holdning. Ble temmelig sjokkert over å høre hva Frank Odgaard sa, legen til FC København. Han har Ståle Solbakken som sjef, en mann som selv fikk hjertestans og i prinsippet var død i flere minutter…

 4. Beate, helt enig, og jeg syns det er prisverdig at det er noen som griper tak i en sånn sak og graver i materien. Legemiddelindustrien gjør det garantert ikke.

 5. Det som vel er viktig å huske, er at toppidrettsutøvere i utgangspunktet presser smertegrensen, veldig ofte. Og når de har presset den så langt at de tar smertestillende for å kunne presse den enda lenger, da har det gjerne gått for langt.

  Det er veldig bra at det settes flombelysning på dette, ja.

 6. Men flombelysning? Jeg prøvde å finne noe på nettet om dette idag, og fant ingenting. Det drukner i andre saker. Det er jo straks landskamp!

  Fotball er verst, tror jeg. – Fotball er ikke et spørsmål om liv eller død, sa Bill Shankly, legendarisk manager for Liverpool på 70-tallet. – Det er langt viktigere enn som så.

  Det virker sånn, ja…

 7. […] spill. På grunn av høye forventninger til å prestere på banen og under trening, kombinert med bruk av smertestillende medisiner som Vioxx, for å holde ut smerter under trening, antas denne kombinasjonen å kunne utløse […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere like this: