Publisert av: HåkonH | mars 28, 2007

Selvinnsikt

Gjør meg noen tanker om politikerne våre idag, etter diverse oppslag både idag og den siste tiden, og med Vallasaken ferskt i minne.

Iskwew har en god tråd om Göran Persson og Øystein Djupedals utfall den siste tiden. Djupedal har både skjelt ut og truet partifeller som ikke danser etter hans pipe, mens Persson over lengre tid har karakterisert både motstandere og medspillere i svensk politikk over en lav sko.

Dagbladet bringer idag en sak som spiller på en masteroppgave fra Universtitetet i Oslo, der oljeselskapenes massive påvirkningskampanje i 2003/04 for å få redusert sæskatt for petroleumsvirksomheten i Norge er studert.

Fremskrittspartiet fremmet forslag om dette til Stortinget, basert på et skatteforslag fra næringen selv. Sentral i arbeidet med dette forslaget var broren til daværende finanspolitisk talsmann i Frp, Siv Jensen.

Forslaget fikk ingen støtte på Stortinget. Både finansdepartementet og de andre partiene på Stortinget mente anslagene på framtidig oljepris var altfor lave, og ettertiden ga dem rett. Under Stortingets behandling av petroleumsvirksomheten våren 2004, beklaget Frp i kjent stil at regjeringen og stortingsflertallet ga blaffen i hva «en samlet oljebransje» trengte.

Masteroppgaven konkluderer med at en rekke forutsetninger i forslaget var feil, og at det – hvis det hadde blitt gjennomført – hadde påført Norge et skattetap på minst 1000 milliarder kroner over en 30 års periode. Det er samme størrelsesorden som hele oljefondet er idag, det.

Men hva sier Siv Jensen idag? Erkjenner hun feil?

Niks. Indignasjonen formelig lyser av henne der hun både avviser at endringen av skattereglene hadde ført til noe enormt skattetap, og at slektskapet med broren var noe problem.

Jeg er ikke økonom, og vet ikke hva som er riktig og galt rent finansielt. Men jeg merker at det fyrer godt inni meg når jeg opplever politikere som så arrogant avfeier muligheten for at de kan ha gjort feil.

En smule ydmykhet istedet hadde kanskje vært på sin plass?

Kanskje til og med taktisk klokt?


Svar

 1. Det var interessante oljeprisanslag fra rett etter Irak-krigen, og etter at man hadde begynt å se den enorme veksten i Kina. Laveste pris på 12 USD dekker så vidt jeg vet ikke variabel kost i Nordsjøen. Høyeste pris på 24 virker latterlig lav.

  At FrP kan fremme et forslag for Stortinget basert på èn analyse er meget interessant, synes jeg.

  Men jeg har jo lenge visst at FrP ikke verken kan eller vil regne noe særlig. De har ikke fått med seg at 1+1 er 2 en gang.

 2. Og at oljelobbyen brukte 250 mill på kampanjen sier litt om hvor mye de kunne tjent på det.

  Det skremmende er ikke at Frp ikke kan legge sammen 1+1. Det skremmende er alle menneskene som likevel tror på svarene deres.

 3. Folk tror det de vil bare retorikken er populistisk nok.

  De hadde nok regnet med å få tilbake de 250 millionene med renter og renters rente ja.

 4. Det er åpenbart ikke første gangen de har frsøkt å søle bort oljeformuen.

  http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/03/29/496422.html

 5. Ja, dette er interessant. Hagen påstår at inntektene ikke ville blitt påvirket av dette, det syns jeg høres rart ut. Uansett må det være gunstig å ha kontroll over ressursene, istedet for å være prisgitt utenlandske private eiere.

  At Frp som ville selge oss ut av oljeeventyret på billigsalg er dem som nå vil bruke mer av oljefondet enn noen andre overrasker ikke. De er bare opptatt av det som smaker godt på kort sikt.

 6. Hehe ja, det er ganske så interesant! De vil jo gjerne ha sugerøret ned i fondet. Hadde det vært opp til dem hadde det vel ikke vært noe i det.

 7. Er det riktig at du er støttemedlem i FRPs pensjonistlag, Goodwill?

 8. Hehe – morsom du, Milton! 😀


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: