Publisert av: HåkonH | april 25, 2007

Skyld og ansvar?

Dagbladet bringer idag sjokkerende resultater fra en undersøkelse som Amnesty har gjort, som viser at halvparten av alle norske menn mener at kvinner som flørter åpenlyst selv er ansvarlig hvis de blir utsatt for overgrep.

Tar et bitte lite forbehold om spørsmålsstillingen her, for jeg hørte såvidt en diskusjon på radioen om dette på vei til jobb idag, hvor en innringer mente at det var spurt om kvinner utsatte seg for risiko for overgrep ved å flørte åpenlyst, men likevel.

Hver femte mann sier at en kvinne som er kjent for å ha flere partnere er helt eller delvis ansvarlig for et seksuelt overgrep. 28 prosent mener at en kvinne som kler seg sexy er helt eller delvis ansvarlig for det seksuelle overgrepet.

Som mann vil jeg bare si at jeg syns dette er totalt uakseptabelt, det er flaut og det er pinlig. Det må aldri være tvil om at den som begår overgrep er både ansvarlig og skyldig, uansett.

Og som far til en flott jente på snart 15 år er det skremmende. Meget skremmende…

Reklame

Svar

 1. Spørsmålsstillingen var (for de ulike situasjonene):

  For hver situasjon ønsker vi at du angir i hvilken grad du mener at en kvinne
  selv er helt ansvarlig, delvis ansvarlig eller overhodet ikke ansvarlig for å ha
  blitt utsatt for seksuelle overgrep dersom…

  Skremmende er det ja. Men jeg velger å se det positivt. Det er kartlagt på en statistisk holdbar måte at det finnes slike holdninger. Da kan det tas tak i. Det er et utgangspunkt for debatt.

  Og jeg tror først og fremst det er menn som må dra debatten. Reform gjør en god jobb. Du gjør en god jobb, for du viser klare holdninger.

  Dette må snakkes om, og menn kan ikke late som om dette er bare noe som angår noen få.

 2. Det er tydelig nok spørsmålsstilling. Det betyr at undersøkelsen viser reelle holdninger som jeg tar kraftig avstand fra.

  Til alle menn som måtte lese dette – det er vårt ansvar å oppføre oss som folk.

 3. Ja, den viser nok reelle holdninger. Og jeg hadde IKKE trodd det var slike holdninger i så stor grad.

  Et interessant poeng Håkon hadde er at det ikke er sikkert resultatet ville blitt mindre sjokkerende om man intervjuet kvinner. Kvinnelige jurymedlemmer har vist forskrekkelige holdninger, i hvert fall.

  Så dette er det viktig at mange sier høyt og tydelig.

 4. Veldig fint at menn skriver om dette! Heldigvis vet vi at det finnes mange flotte oppegående menn som ikke har disse holdningene. Men det er nifst at så mange tydeligvis har dem…

 5. Det er en skjef fordeling når det gjelder alder i undersøkelsen.

  Når det gjelder dette med flørt og skyld er det slik:

  18-29 år: 53% helt eller delvis enig
  30-44 år: 39% helt eller delvis enig
  45-60 år: 56% helt eller delvis enig

  Kanskje det er fordi det er menn mellom 30 og 44 som har døtre i en alder der man bekymrer seg for hvordan datteren vil møtes av verden?

 6. Iskwew, at det kan finnes slike holdninger blant kvinner også er interessant men ikke sentralt her, for det er ikke kvinner som begår overgrep mot kvinner. Det er det menn som gjør.

  Derfor handler dette om å sette menns holdninger på dagsordenen, og det med kjønnsfordelingen som du trekker fram er også interessant. Det du trekker fram er sikkert riktig, men ikke dekkende. Jeg tror ikke at dagens 30-44 åringer vil skifte holdning når de passerer 45 (grøss). Jeg tror tross alt på det er et skift underveis, at den eldre garde fortsatt sitter med gammeldags holdninger, at «midtgenerasjonen» er på vei, og at de unge ennå ikke er ferdige med sin holdningsdannelse.

  Håper jeg.

  Skorpionkvinnen, jeg tror det er viktig å tone flagg, slik at de som har de mer grumsete holdningene skjønner at de er på feil kurs. Jeg vet ikke om det hjelper, men det hjelper i hvertfall mer enn å toe sine hender.

 7. Ikke vet jeg, Goodwill. Men jeg synes det er litt pussig at 30-44-åringene har disse holdningene i merkbart mindre grad.

  Kanskje det er som du sier, kanskje er de unges holdninger et resultat av noe av den håpløse debatten som har vært om dette.

  Men altså – også 40% av de mellom 30 og 44 synes kvinner har delskyld når de er på flørter’n.

  *sukk*

 8. Ja, det er et veldig høyt tall det også 😦

 9. Goodwill: Jeg er så glad det finnes menn som deg!

  *klem*

 10. […] Goodwill: Skyld og ansvar […]

 11. Det ble stilt et spørsmål til om «ansvar»:
  «8 I hvilken grad mener du at kvinner som ikke bryter ut av et voldelig parforhold selv må ta ansvar for at hun blir utsatt for vold fra partneren?»
  38 % svarer i «svært stor» eller «stor» grad.

  Dessuten et relatert spørsmål: «7 Hvilke situasjoner mener du kan rettferdiggjøre at menn utøver vold mot sin kvinnelige partner?»
  75 % svarer «aldri».
  22 % svarer at det kan rettferdiggjøres hvis kvinnen bruker vold.
  7 % svarer at det kan rettferdiggjøres hvis hun er utro.
  Kun 3 % svarer at det kan rettferdiggjøres hvis kvinnen flørter åpenlyst med andre menn.

  Så 97 % mener at om kona di flørter med andre, så har du ikke lov til å gi henne en ørefik — mens 48 % mener at dersom enden på visa er at flørtevennen begår sexovergrep mot henne, så har hun sin del av ansvaret.

  Hvordan rimer dette? Jeg ser to mulige forklaringer, og jeg tror det er noe i begge:
  – hva som er aktiv handling. Altså: «Jeg» slår ikke en kvinne, men om noen annen tafser henne under trusestrikken, så får hun skylde seg selv. Selv om det kanskje ikke er pent gjort av ham.
  – at man ikke tolker sexovergrepå som _vold_. Og i hvert fall ikke når det ikke formuleres som «voldtekt», men som «utsatt for seksuelle overgrep».

 12. Men for å argumentere mot meg selv her: en mulig tolkning av at unge menn i større grad plasserer ansvar på offeret, kan være at de menn som er så unge at de gjerne opplever bråk på by’n, ofte ikke syns en trøkk i trynet på et irritasjonsmoment er noen big deal, og at man er litt mer vant til at den som oppfører seg som en idiot i fylla får «sin del av skylda» for det som har skjedd.

  Det forklarer ikke hvorfor de gamle også tenker slik, men hallo, de gamle religiøses moralisme blablabla.

  Men det er jo mulig at forklaringen er som nevnt over.

 13. Jeg tror du har rett i antagelsen om at det kan ha å gjøre med at man ikke tolker sexovergrep som vold ja, Porcus.

 14. Takk for godt blogginnlegg. Det var trist å lese resultatet av undersøkelsen. Desto mer oppløftende å se at du og andre menn skriver om det og tar klar avstand fra disse holdningene. Takk skal du ha. 🙂

 15. Takk, Undre! *smelte*

 16. Porcus: Jeg syns det er litt vanskelig å kommentere de to tingene i sammenheng. Man har vel svart på spørsmålene enkeltvis uten å tenke på at de kanskje kunne henge sammen?

  Jeg tror uansett at vi må se på helheten og ikke grave oss ned i detaljene, og for meg står det fast at vi har en lang vei å gå og mye holdningsskapende arbeid å gjøre.

  Tolkningen din av hvordan de unge ser det er jeg enig i, og det er kanskje der det er viktigst å jobbe med holdninger, få inn forståelse for at seksuelle overgrep faktisk er vold. For det er det.

 17. Takk, Lothiane. Det hjelper vel ikke så mye hva jeg skriver i en liten blogg på nettet. Men jeg ble opprørt over det jeg hørte og leste og følte behov for å si fra.

 18. Alt hjelper, Goodwill! Alternativet er jo å ikke si noe.

 19. Ja, og det hjelper i hvertfall ikke!

 20. […] om følelser.  Jeg ønsker å gi ham følelsesmessig dybdesyn.  Og jeg tror det viktigste Goodwill kan bidra med i forhold til sin datter, er å gi henne evne og vilje til å sette klare grenser.  […]

 21. […] “Skyld og ansvar?” av Goodwill. […]

 22. Det er i hvert fall sikkert.

  Jeg er rett og slett innom for å suge til meg litt positive Goodwill-vibber :o)

  Takk!

 23. Samme grunn til at jeg stadig vekk titter innom Iskwewbloggen 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: