Publisert av: HåkonH | november 30, 2007

Meg som ung?

Det var ikke lite du vil ha av meg idag, Mona! En hel utredning av hvem jeg var og hva jeg gjorde som barn!

Det er lenge siden, du vet det? Lenger enn du aner, helt tilbake til 60-tallet, og litt på 70-tallet, selv om jeg regnet meg mer som ungdom da. På den annen side er det kanskje 70-tallet jeg husker mest fra. Korttidsminnet, vet du.

*kaffepause*

Det sies at man skal velge sine foreldre med omhu. Jeg tilføyer at man også bør være nøye med hvor man blir født. For min del var begge deler viktig. Jeg er født i Nittedal, og hadde mine første leveår på skifabrikken Blå-Skia. Noen som husker Blå-Skia? De var så fine! Trehvite og fine, med ei blå stripe midt på, og stjerne i tuppen.  Rottefellabindinger. Odd Martinsen brukte dem, ble verdensmester på dem, og treneren hans eide og drev skifabrikken. Som vi bodde på, i 2. etg i huset til trenern, vi flytta inn etter Alf Prøysen, som bodde der før. Skrivestua til Alf Prøysen ble lekestua mi.

(Starten på skifabrikken, og skrivestua i forgrunnen, foto av Alf Prøysen!)

Men mamma og pappa ville ikke bli boende i ei sidegrøft til Groruddalen, så vi flyttet til sol og varm, skjærgård, svaberg og sandstrender på Sørlandet.

Sommeren var båt, båt, båt. Først pram sammen med farfar som hadde samme pene navn som meg, deretter tresjekte, så plastsjekte. To-fots-sykdommen herjet selvsagt, og godt var det, for dermed ble det etterhvert stor nok båt til å bo i, og lange båtferier langs Sørlandskysten og nedover svenskekysten. Et herlig liv!

Sørlandet har vintre også, og på grunn av miljøskadene fra oppveksten på skifabrikken så ble jeg naturligvis skiløper. Vi hadde et jorde der jeg bodde, og der løp jeg på ski. 300m rundt og rundt. Fiskebein, dobbelttak, skøyting. Slalom, og hopp – men ikke med v-stil. Om sommeren sparket jeg stort sett en fotball mot en fjellvegg, når jeg ikke var på sjøen da. Fjellveggen var grei, for den sendte ballen tilbake til meg. Det gjorde ikke alltid kompisene mine når jeg spilte med dem *pussig*.

Sommeren på Sørlandet var fin. Det var alltid fint vær, sol og varmt. En fin ting med sommeren var at vi kunne se på svenske-tv. Det var stas! Svenskene snakket så rart, og de var fryktelig opptatt av tennis. En kar som het Bjørn Borg eller noe slikt. Skjønte ikke så mye av det, jeg. Det kunne da ikke være noe morsomt å spille med så liten ball? Ett og annet skrubbsår ble det naturligvis, men ikke mer enn man skulle ha. Klatretrær hadde vi nok av på Sørlandet også, store fine eiketrær med fine eikenøtter til å kaste ned i hodene på dem som gikk under trærne.

merdo5.jpg

En ting jeg husker veldig godt, og som var veldig fint, var at mamma og pappa alltid var der. Pappa var lærer og mamma var skoletannlege, dvs de jobbet kortere dager enn de fleste andre og de fulgte skolenes ferier. Det betyr at de var der for meg og søsteren min det meste av tiden. Vi gikk med nøkkel rundt halsen, men vi slapp å være mye alene. Det er jeg veldig glad for, selv om det var et trygt og fint nabolag å vokse opp i.

Sånn! Det får være nok om mine barndomsminner i denne omgang. Det tyter ut litt av hvert her også når jeg først begynner å skrive. Sperra er i hvertfall borte! Sender stafettpinnen videre til Iskwew!

Reklame

Svar

  1. Solveig Pedersen. Og Goodwill som har en bestefar som også heter Goodwill. Det er skiløperne jeg kommer på fra sørlandet.

    Og Blå-Skia. Selvsagt husker jeg de. Pappa hadde sånne, for skulle ha det beste. Jeg hadde Madshus og Trollskia.

  2. Hva er det du sier Suz – måtte du nøye deg med det nest beste?

    *fnys*

  3. Så har jeg blitt en skral skiløper også.

  4. Jeg er sikker på at du hadde blitt verdensmester med Blå-Skia.

  5. Jeg hadde nok det. En gang skulle jeg bli med en venninne for å hente premie etter vinterens karusellrenn. Hun hadde kommet på tredjeplass. Det var gratis rødbrus og boller.

    Jeg ble veldig overrasket da også jeg ble ropt opp. Jeg hadde kommet på andre plass. (Selv med Madshus.) Jeg som trodde jeg hadde vært med i for få renn. Venninnen ble også overrasket, og vi måtte gå hver vår vei hjem.

  6. Hehe – livet er hardt!

  7. Blåskia står på hytta. Ikke rart det var cirka åtte bak og to hundre foran meg i min birkenpulje. Jeg trodde en stund det var teknikken det stod på.

    Hvert år gleder jeg meg til å gå på ski. Og hvert år går jeg på ski, banner og sverter, og tenker at det er en utrolig unaturlig måte å bevege seg fremover på. Takke meg til piggsko, tror jeg kanskje jeg har funnet ut.

    Idyllisk barndom forresten. Jeg skulle ønske jeg hadde søsken når jeg leser sånt. Og foreldre som var tilstede. Men det var alltid sol på østlandet også. Bortsett fra en gang, da regnet det noe voldsomt og lynte i ett kjør.

    God helg!! *velge selv*

  8. Aww, jeg har hytte på Sørlandet og blir barndomsromantisk av å lese dette selv. Mm, kan nesten høre Lillesandsdialekten i ørene.

    Så mye koselige tekster det ble av denne utfordringsrunden, da!

  9. Sommer på hytta i Homborsund. Det er sommerene sine det. Da jeg var liten var vi der hele sommeren. Nå er det bare noen skarve uker. Men det blir ikke sommer før jeg kan sitte på tuppen og se ut over havet. Uansett vær.

  10. Ikkje rart du er blitt eit slikt harmonisk menneske.

  11. Mona, du vet at bare det å ha gjennomført Birken er et adelsmerke 🙂 Piggsko er også ok til sitt bruk, men for meg vekker det bare minner om legger fulle av melkesyre 😦

    Virrvar, hører du Lillesandsdialekt her? *urk* Da er det ikke meg du hører!

    Suz, å sitte og se utover havet er godt for sjelen 🙂

    Avil, vi får håpe det stemmer.

  12. Og jeg som trodde det var meg som var den harmoniske.

  13. :zen:

  14. Herlig å se igjen stua til Prøysen!
    Jeg var der en gang som liten, sammen med mor og far, og fikk sitte på fanget til Prøysenen lang stund.
    Han hadde et koselig fang!
    Vokste forøvrig opp i Gabriel Scotts naboskap i Høvåg. Han er forresten en altfor bortglemt STOR forfatter!!!

  15. Høvåg? Gabriel Scott bodde i Arendal senere i livet vet du, i vakre Mågereiret på Tromøya. Tonita kan bekrefte dette. Han er vår! 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: