Publisert av: HåkonH | januar 16, 2008

Staff, heksejakt og rettssikkerhet

Undre hadde en post igår med en betimelig henvisning til en kronikk i Dagsavisen om Tor Erling Staff og det som har kommet i kjølvannet av hans uttalelser om «Lommemannen», som han er forsvarer for.

Undre har stengt posten for kommentarer, så jeg lager en liten post selv. Harald Stanghelle i Aftenposten hadde en lignende kronikk igår, om at man ikke må glemme å ta vare på rettssikkerheten, ikke en gang i saker som denne. For egen del vil jeg kanskje si SÆRLIG i saker som denne, men uansett.

Stanghelle peker dessuten på en viktig og ganske stygg sak, nemlig at nestlederen i Stortingets justiskomité frakjente ham for alltid «retten til å være en del av det åpne norske samfunn», allerede før han i går ble varetektsfengslet. Vi har en tredeling av makten i Norge; ovgivende, utøvende og dømmende. Stortinget er lovgivende, regjeringen er utøvende og domstolene er dømmende.

Da bør Frp’s nestleder av Stortingets justiskomité avstå fra å overta domstolenes jobb. Jeg tror vel at politiet har godt grunnlag for å sikte 55-åringen i denne saken, men vi får la rettsapparatet gjøre jobben sin – Tor Erling Staff også.

Reklame

Svar

 1. Jeg stengte kommentarfeltet fordi jeg har sagt så tydelig i fra i andres kommentarfelt hva jeg mener om måten Staff uttrykte seg på og hvor skadelig jeg mener slike uttalelser er både for ofre for overgrep og mest sannsynlig også klienten hans, og fordi det er så mange debatter på gang at jeg ikke ville ha noen inne hos meg. Men pingback stenger jeg aldri for. 😉

  Rettssikkerheten SKAL tas vare på, men i saker som dette er det en stor fare for at ungen blir kastet ut med badevannet.

  Staffs sammenblanding av rettssikkerhet og bagatellisering av skadene av overgrep var virkelig hinsides det akseptable.

  Jeg ser for meg at en reflektert forsvarer hadde svart «Ingen kommentar» eller «Min oppgave er å sørge for at min klients rettssikkerhet blir tatt vare på».

  Det er en meget uheldig utvikling vi har sett de siste årene hvor mer og mer av siktelser og rettssaker foregår i media.

  Flott kommentar, Goodwill!

 2. Kommentardebatter om slike saker har en tendens til å utarte, så jeg skjønner godt at du stengte.

  Jeg er helt enig i at Staff tråkket langt over streken, og skjønner veldig godt at mange har latt seg provosere. Men samtidig er det viktig å ikke miste viktige prinsipper av syne, slik nestlederen av Stortingets justiskomité synes å ha gjort.

 3. Jeg følte jeg ikke var i den modusen at jeg var i stand til å lage en fruktbar debatt, så da er det like greit å ikke legge opp til debatt, men jeg synes Dagsavisens journalist fikk fram gode poeng fra begge sider i saken og ville videreformidle det.

  Staff tråkket over streken, og hadde det vært første gang han uttrykte liberale holdninger overfor seksuelle overgrep mot barn og det ikke hadde vært kjent at det er et privat standpunkt, så hadde jeg kanskje greid å holde mer fokus på rettsikkerhetsspørsmålet i det han sa, men jeg forventer faktisk mer av et voksent menneske enn hva Staff fremviser.

  Jeg synes også man skal forvente mer edruelighet og gangsyn av en som er nestleder i Stortingets justiskomité enn av menigman, så jeg oppfatter utspillet fra FrP-politikerens utspill som populistisk.

 4. – hvilket helt sikkert også var meningen hans. Det er jo slik de henter velgerne sine, Frp.

 5. Staff tråkker stadig over streken, og neimen om jeg er sikker på at det er til beste for klienten. Det er imidlertid en sak mellom ham og hans klient.

  Staff har fått betimelig motstand på synspunktene sine, og den beste kommentaren på det var det vel Sulland (tror jeg) som kom med; han skal forsvare klienten og ikke forbrytelsen. Her har han heller forsvart forbrytelsen.

  Vi har en tredeling av makt i norge, og den skal vi verne om, uansett hvor dårlig vi liker den anklagede og det han er anklaget om.

 6. Det var ganske så treffende av Sulland, ja!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: