Publisert av: HåkonH | september 26, 2008

Vi er da ikke rasister!

…er vi?

Aftenposten skriver idag om bystyrepolitikeren Abdelmajid Jerad i Bergen, som har mottatt trusselbrev med anmodning om å «Forlate Norge frivillig…»  Trusselbrevet kom etter at Jerad i forrige uke gjennom Bergens Tidende tok initiativ til en landsomfattende kommunestyrestafett mot økende rasisme og rasistisk motivert vold.

Innholdet i brevet var kopi av et par avisartikler og noen setninger med håndskrift, det hele signert med «Norsk Front». Og Norsk Front, for dem som ikke husker det, var aktiv på siste halvdel av 1970-tallet, dannet i av unge nynazister og nasjonalister.

Jerad er naturligvis sjokkert og skremt, men sier at dette ikke får ham til å være stille. Tvertimot mener han brevene viser at det finnes grums i det norske samfunnet som må konfronteres.

– Dette ligger ikke i de norske verdiene eller nordmenns oppfatning. Jeg håper og tror at det norske samfunnet tar en aktiv holdning mot dette, sier han.

Jeg støtter hans håp om at det norske samfunnet virkelig kan ta et slikt oppgjør, men er ikke helt sikker på om ikke det ligger mer av dette i nordmenns verdier og oppfatning enn vi liker. Når et parti som åpenlyst flørter med nettopp slike holdninger ligger stødig på 30% på meningsmålingene er det grunn til å ta det på alvor.

Frp’s utspill idag om hvordan få ned soningskøene i norske fengsler er bare ett eksempel på saker hvor de fyrer oppunder nettopp grumsete holdninger til og stigmatisering av fremmedkulturelle. Derfor er det bra at Erna Solberg er så tydelig på at slik vil vi ikke ha det.

Håper hun får følge av flere.


Svar

  1. Here, and there, and everywhere!

    Uansett hvor man snur og vender seg, eller om man bare studerer sin egen navnle, så vil man finne at fremmedfrykt og grumsete meninger er uløselig knyttet til det å være menneske.

  2. Ja Beate, det er det. Men vi må ikke la være å motarbeide de holdningene for det. Det er ikke alt som er som er bra selv om det er å være menneskelig.

  3. Først bevisstgjøring på hva man er, så motarbeiding. Helt klart.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: