Publisert av: HåkonH | oktober 27, 2008

Siv og velgerne hennes

Om en god uke er det presidentvalg i USA, det betyr at den nokså tøffe valgkampen vi har sett derfra snart er slutt og vi forhåpentligvis får en god ny president i et av verdens viktigste land.

Her hjemme er det ennå et år igjen til valget, men valgkampen er likefullt i full gang. Vi kan håpe at den ikke blir like tøff som «der borte», men jeg føler meg ikke helt sikker.

Det spennende her hjemme er om de rødgrønne får fortsette, eller om de blir avløst. Og om de blir avløst – hva blir de avløst av. En eller annen konstellasjon med Frp i en hovedrolle har lenge sett svært sannsynlig ut om man legger meningsmålinger til grunn. Så sannsynlig har det sett ut at Frp i sommer gjorde et stunt mot departementene for å finne ut hva de kan gjøre uten å involvere Stortinget, for å kunne gjennomføre flest mulig av «sine» saker i løpet av de første 100 dagene. For å vise handlekraft, kanskje? Viktigere det enn å føre en god politikk, eller?

Det har vært stille omkring den saken etterpå, og nå i høst har helt andre saker dominert i politikken. Finanskrisa har flyttet fokus, og Frp har dalt på meningsmålingene. I krisetider vil folk ha trygghet, ikke eksperimenter, tror jeg.

Nok om det. I helgen kom det fram i en meningsmåling som Norstat har gjort for NRK at en haug med Frp-velgere er uenige i partiets politikk. (Aftenposten skriver også om dette). Det kanskje mest interessante funnet er at så mange av Frp’s velgere mener at det offentlige bør ha ansvar for all velferd i Norge. 47 % var helt eller delvis enig i dette. Mens partiet går sterkt inn for noe helt annet. Så sent som på partiets landsstyremøte lørdag slo partiformann Siv Jensen fast at en stor offentlig sektor er en fare for velferden.

En annen sak hvor velgerne er på kollisjonskurs med partiet er Israelpolitikken, hvor et flertall av partiets velgere mener at Norge ikke bør gi tydeligere politisk støtte til Israel internasjonalt enn det vi gjør nå, mens partiledelsen ofte gir uttrykk for noe helt annet.

Men altså – velferden. Kanskje de viktigste av alt i samfunnet vårt. Skole, sykehus, eldromsorg osv. Hvis man mener at det offentlige bør ha fullt ansvar for dette – hvorfor da gi sin stemme til et parti som mener det motsatte?

Reklame

Svar

 1. Du vet Siv, når velgerne er uenige i politikken deres så er det bare å forandre på den – det har dere gjort før! 😉

 2. Jeg leste også dette – men jeg har lurt på hvordan tallene er for de andre partiene? Ingen er vel enig i alt med det partiet de stemmer på – hadde man vært det hadde det vel vært litt lettere å stemme.

  Mange har det kanskje som meg, at de stemmer på det minste av flere onder. 😉

 3. Det tror jeg også, Beate. I hvertfall er det slik for meg. Men likevel – jeg syns det er underlig når så mange av velgerne deres er uenig i noe som partiet er så tydelig på at de står for.

  Vi får følge med. Kanskje partiet ombestemmer seg?

 4. Som du sier, det har de gjort før.

  På den andre siden, så lenge de ikke mister velgere med å mene det motsatte av velgerne så kan de jo gjøre akkuirat hva de vil.

 5. Jeg gruer meg allerede til neste års valg. Finne det minst verste partiet og stemme på det. Uff.

 6. Ja, sånn er det, Sukkerspinn. Og vi må gjøre det, ellers har vi ingenting å klage over. Vi får de politikerne vi fortjener.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: