Publisert av: HåkonH | mars 1, 2009

Annenhver nordmann ufør?

Leser en artikkel i Bergens Tidende idag, om en skremmende utvikling innenfor arbeidsmarkedet vårt. Det er nemlig slik at uføretrygd nå er den vanligste form for pensjonering fram til fylte 67 år. Dette selv om mange har anledning til å gå av med avtalefestet pensjon. Også blant disse er det vanligere å gå over på uføretrygd.

Det er flere kvinner enn menn som blir uføretrygdet, bortsett fra i gruppen under 30, der er det flest menn som uføretrygdes.

– Grovt regnet utgjør tallet halvparten av et norsk årskull. Hvis utviklingen fortsetter betyr det at en av to forlater arbeidslivet som uføretrygdet, sier markedsdirektør Kenneth Stien i NAV Hordaland.

Dette syns jeg er skremmende. Hva skyldes det?

Den kreftsyke men fortsatt arbeidende hjelpepleieren Karin Gaassand som er intervjuet i artikkelen sier at hun tror det høyeffektive arbeidslivet vi har fått har mye av skylden.

Professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Bergen, Kjell Vaage sier: – I den globale arbeidsdelingen har vi eksportert de minst produktive og lavlønte arbeidsplassene til andre deler av verden. Det betyr færre jobber og røffere vilkår for den minst produktive delen av arbeidsstyrken. For dem er det forståelig at uføretrygd i dag i større grad er blitt et alternativ.

Vaage mener at det i Norge har lett for å bli til at helserelaterte trygder brukes til å løse problemene det nye arbeidslivet skaper. Jeg vet ikke nok til å kunne si at det er tilfelle, men jeg syns det er skremmende. Det forteller om et samfunn der profitt og fortjeneste er viktigere enn alt annet. Survival of the fittest, akkurat som i dyreriket.

Burde vi ikke være kommet lenger enn det? Det har vært mye snakk om inkluderende arbeidsliv, midlertidighet i uførestønaden, og ikke minst NAV-reform. Men er det slike ting som skal til?

Hva med holdninger? Burde vi ikke legge mer vekt på menneskelighet, ta bedre vare på hverandre? Menneskene er enhver bedrifts viktigste ressurs. Hvorfor ikke heller dyrke disse ressursene, slik at man kan ha glede av dem over lengre tid?

Mye tyder på at knapphet på arbeidskraft  blir en enda større utfordring framover enn det har vært. Da bør vi møte den utfordringen med å sørge for at vi kan bli stående lenger i arbeid snarere enn å gå ut i uføretrygd.

Det første vi kan starte med er å bry oss om hverandre.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: