Publisert av: HåkonH | mai 7, 2007

Klimabevisste?

…njaaaa…det er visst bare når det passer oss, og hvis det ikke koster noe.

Aftenposten bringer idag tall som viser at det langt mellom liv og lære. I forrige uke skrev de om at en av tre norske charterturister vile kjøpe klimabillett for sin neste flyreise, og at 46 % av dem var blitt mer engasjerte og bevisste i forhold til miljø som følge av all medieomtalen den siste tiden.

Både Fremtiden i våre hender, Naturvernforbundet OG SAS selger flybilletter med klimakvoter, men salget har vært mikroskopisk i forhold til det totale salget av flybilletter. Noe skyldes nok at det ikke har vært noen tung markedsføring, men ikke alt.

Hvor blåøyd går det egentlig an å bli? Til syvende og sist er vi kyniske økonomer alle sammen, vi  ser på sluttsummen når vi velger. Noen ytterst få av oss er idealister, men ikke en gang alle idealistene velger miljø, tror jeg. Lommeboka bestemmer.

Jeg tror ikke man kommer noen vei med dette uten å bruke pisk. Prisene på miljøvennlig transport må ned, subsidieres sterkt, og miljøuvennlig transport må forsøkes priset ut av markedet. Men jeg er ikke så sikker på om det heller kan lykkes. Betalingsvilligheten og – evnen er stor, og når man leser debatten i Aftenpostens kommentarfelt virker det ikke som om erkjennelsen av klimaproblematikken har trengt helt inn hos alle heller…

Reklame

Svar

 1. Det koster å være forbruker og miljøvennlig, dessverre.

 2. Ja, og poenget mitt er at vi er det ikke frivillig, ikke mange nok av oss, i hvertfall. Én Undre gjør ikke underverker alene.

  Jeg tror det må tøffe og upopulære tiltak til.

 3. Ja, det må tøffe og upopulære vedtak til. Men politikerne har ikke råd til å gjøre slike vedtak så lenge de må kjempe om plassene sine på Stortinget.

  Jeg tror påtrykket til disse vedtakene må komme utenfra, og da er det bare EU og FN som er betydningsfulle nok til å få snøballen til å rulle tror jeg.

 4. Det er det som er demokratiets svøpe. Vi får håpe på EU og FN, men jeg føler meg ikke trygg på at de klarer det. Det er mange tunge aktører imot, USA, Russland og Kina f.eks..

 5. Kina er jo også et av de landene der folk bli mer og mer kjøpesterke også, slik at de vil mer og mer nærme seg vestlig forbruk, og på den måten kommer til å utgjøre en svært stor trussel for verden.

  Og vi i Vesten kan ikke kreve at andre skal bruke mindre, når vi ikke greier å senke forbruket selv.

 6. Nei, det kan vi ikke. Men akkurat kineserne tror jeg kan være raskere enn andre til å erkjenne at man må agere annerledes. Da er jeg mer bekymret over amerikanerne.

  Og oss selv.

 7. Hvis vi skal vedde på hvem som gjør noe som virker først, ville jeg nok holde en knapp på kineserne over amerikanerne også.
  Hvis det er noe folk her borte hater og frykter over alt annet så er det forandring.

 8. Kineserne er dessuten vant til å gjøre som de får beskjed om, i hvertfall mye mer enn amerikanerne som er vant til stor individuell frihet.

 9. La oss håpe på at kinserne er vettuge folk!

 10. Det er nok kineserne som KAN gjøre mest, men det er også dem som VIL gjøre minst. De akter å kjøre på med vekstrater på 10% i enda mange år. Så kan du jo tenke litt på renteregningen du lærte på skolen (dagens CO2 utslipp * 1,1 opphøyd i antal år med 10% vekst).

  Det er lite håp om at kineserne mener at de skal ha en lavere levestandard enn f.eks. sørkoreanerne – og de er ikke villige til å vente.

  For tiden er de så opptatt av å sikre oljeforsyningen at de garanterer for sikkerheten til den sudanske regjeringen, mens den gjennomfører sitt folkemord. Jeg tror ikke man skal ha for store forhåpninger til at «kineserne er vettuge folk».

 11. Det jeg mener er at om kinesiske MYNDIGHETER virkelig bestemmer seg for å gjøre noe så har de sjans til å få gjennomført det, siden folket er så vant til å bli styrt.

  Men om myndighetene VIL det, det er en annen sak…

 12. Det må nok sterkere lut til en frivilling kvoter på fly, ja.

  Og jeg har forstått det dithen av man ikke helt vet hvor pengene blir av heller, og om de faktisk går til reduksjoner.

  Litt som de geitene som ble solgt før jul. I realiteten var det ikke mange av dem.

 13. De frivillige kvotepengene har vel lett for å havne i lommer der det er penger nok fra før.

 14. Amerikanerne gjør akkurat som de får beskjed om: Kjøpe, kjøpe, kjøpe…
  Leste nylig en artikkel om at Kina og India faktisk allerede har gjort mer for å redusere CO2 utslipp enn noen industrialiserte land har. Tror nok det var en papirartikkel, men jeg skal ta en titt.

  Og faktisk kan vi hjelpe til å redusere utslipp og spare penger samtidig. Alt vi må gjøre er å kjøpe mindre. Det trengs utrolig mye energi (kull, olje, etc) for å prodisere alt dillet vi egentlig ikke trenger men kjøper likevel.
  Og da kan vi bruke pengene vi sparer på klimabilletter…

 15. For ikke å snakke om all den sparte tiden som vi kunne bruke til å få det bedre med oss selv!

 16. Ja, hvis vi greier det da. Jeg har en mistanke om at folk kjøper ting fordi de ikke har det helt bra, fordi de synes noe mangler i livet deres, eller fordi de ganske enkelt kjeder seg.

 17. Jeg har en post jeg går og tenker på om det der. Jeg er jort og godt sjokkert over hvor billig kineserne produserer.

  F.eks. kjøpte jeg nettopp et virkelig flott computerbord med både magnettavler, brevholder, beskjedlappholder, blyantholder, tre hyller, tastaturskuff, 2 cd-holdere og tiltbar monitorhylle for 30 dollar. Nytt. Det er vel det samme som det koster å sette seg inn i en norsk taxi.

  Jeg kjøpte en oppblåsbar kajakk med pumpe og metallåre for 50 dollar.

  Hele verden later til å få bedre kjøpekraft som følge av at prisene på massevis av ting faller. Det spørs egentlig om vi har så mye annet å gjøre enn å håpe på at dette med drivhuseffekten og menneskeskapte klimaendringer er bare tull, for det er alt for mange mennesker i verden som vil opp på en høy levestandard – og et høyt forbruk – sett i forhold til hvor mye det er realistisk å sette forbruket ned i de rike landene.

 18. Jeg har lett på siden til SAS og enda ikke funnet ut hvordan jeg skal kjøpe noen «kvoter» der. Og når vi leser om at vi leser om kvotepirater som bare lurer penger ut av deg er det forståelig at vi avventer kjøp…


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: