Publisert av: HåkonH | februar 17, 2009

Heroinister – gjemme bort, eller hjelpe?

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen har startet en debatt om å vurdere heroinassistert behandling i Norge. Dette fordi han erkjenner at tilbudet Norge i dag har til heroinistene, de tyngste rusmisbrukerne av dem alle, ikke er godt nok.

Det henvises til Sveits, hvor man har prøvd ut dette etter at situasjonen var kommet helt ut av kontroll. Det hevdes at forsøket har vært en suksess, ved at brukerne har fått mulighet til å komme inn i mer normale liv. Hanssen har vært i Sveits for å se på ordningen der, og for å vurdere om den kan fungere også hos oss. – For meg er det viktig å vite at det virker. At det er faglig rett og virkelig vil hjelpe. Er jeg overbevist om det har jeg ingen etiske og moralske skrupler, sier Hanssen.

Virker det? Derom strides det definitivt. Styremedlem i «Ungdom mot narkotika», Alexandra Nogawa-Staehelin sier at ingen noen gang har kommet ut fra programmet, og hevder at myndighetene lyver og manipulerer med tallene for å få den sveitsiske ruspolitikken til å se vellykket ut. Andre igjen sier at det virker, som ingeniøren Ivo, som jobber på et kjemisk laboratorium – ingen på jobben hans vet at han er heroinmisbruker. Planen hans er å først stabilisere livet sitt, og på sikt bli heroinfri.

Jeg syns dette er veldig vanskelig. Rusmisbruk påfører samfunnet enorme kostnader som det må være riktig å forsøke å redusere. Men alt er ikke penger. Heroinistene er også mennesker, og de har pårørende som rammes av misbruket.

Jeg har en nær venn som er pårørende. A Curly Life har skrevet nært og klargjørende om hvordan dette fortoner seg i flere bloggposter, og satt fokus på viktige saker. Om sidemisbruk, om manglende grunnleggende ferdigheter for å kunne klare seg i hverdagen, om brutte og overbelastede familierelasjoner. At man må jobbe for å virkelig hjelpe istedet for å bare gi alternativ dop og gjemme bort. Fjerne symptomene hjelper ikke når problemet fortsatt er der.

Dette burde flere lese. Også Bjarne Håkon Hanssen. Og bare for å ha det sagt, jeg anser ham for å være en fornuftig mann, som ikke hopper på første og tilsynelatende beste forslag, bare fordi det er enkelt og gir politisk gevinst – slik enkelte andre gjør.

Jeg tror mange tenker «quick fix» her, dessverre. Og det er ikke nok. Det som uansett må til er som Curly sier vilje, omsorg, utholdenhet og helhetlig behandling. Som selvsagt utløser en rekke forpliktelser, tett og langvarig oppfølging, og det koster penger. Enten man gir ut gratis heroin eller om man bruker andre behandlingsformer.

Det bør Norge ha råd til.

Reklame

Svar

  1. Hei, helt enig med deg at «gratis» heroin, (som Stoltenbergutvalget nå jobber med fram til våren) ikke må ses som en «quick fix» som du nevner i din blogg. I hvertfall så er det ingen rask løsning for å komme ut av et liv som heroinavhengig tror jeg. Den raskeste veien ut, er nok å ta konsekvensen av en nedtrapping i bruk, og rett og slett slutte å ta heroin / og andre erstatninger. For Norges narkotikasituasjon, så tror jeg, at gratis heroin, vil være den eneste realistiske måte å stanse 2-300 dødsfall pga, heroinmisbruket. Nettopp fordi dette er en ekstrem situasjon, sammenlignet med andre Europeiske land, bør det innføres en ordning snarest. Til sammenligning, så døde det 59 personer som følge av heroin i 2007 i Nederland. For mye akademisk wisswazz, uten å komme til handling nå, vil føre til en fortsatt ekstrem høy dødsrate i denne gruppen av narkomane. Jeg tillater meg derfor å spørre, om ikke «alle» (politikere, edruskapsforkjempere, moralister, forskere, og mange andre synsere) som er med på å forsinke/ trenere ordningen, med gratis heroin, må ta på seg noe av ansvaret for 70-80% av de som faller i krigen som føres mot dem. For det er en krig der ute!

    Personlig tror jeg, at fremtiden vil dømme dagens «såkalte» narkotikapolitikk, og De som har medvirket til den, ganske hard!

    Husk, det er ikke mange år siden, at en her i Norge spylte alkoholikere, med brannslanger, når dem kom inn på avrusning, og nektet og se sammenhengen mellom rus & psykriatri i såkalte fagmiljø. mvh.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: