Publisert av: HåkonH | juni 28, 2007

Fritt internett – eller?

Jan Omdahl i Dagbladet følger idag opp en sak han har kommentert tidligere, om at Telenor trekker seg fra NIX-samarbeidet, og at selskapet har planer om å tjene penger på å prioritere trafikk på nettet fra innholdsleverandører som har råd til å betale.

Saken diskuteres idag i et åpent debattmøte i Stortinget. Temaet er om Telenors strategi er en trussel mot din og min frie adgang til alt innhold på Internett, mot nettet som en fri samfunnsarena og markedsplass, og om i siste instans er en trussel mot ytrings- og informasjonsfriheten.

Telenor forsøker naturligvis å bagatellisere dette, mens andre mener at f.eks flere av dagens største navn på internett, som som Facebook, Google eller Wikipedia, ville hatt problemer med å nå fram som nystartede virksomheter uten kapital, hvis de hadde måtte ut med store beløp for å sikre seg full hastighet i nettet. Alle disse ble startet på «gutterommet», og nettopp fordi alle har hatt samme tilgang har nettet blitt en unik arena for teknologisk, sosial og kulturell innovasjon.

Omdahl foreslår at prinsippet om nettnøytralitet bør lovfestes. I tillegg mener han at eierskapet til infrastrukturen bør fratas Telenor, og skilles ut i et helt eget selskap, gjerne med statlig deleierskap. Dette for at vi også i framtida skal være sikret et fritt og åpent Internett i Norge. Å la Telenor fortsatt kontrollere store deler av nettes infrastruktur i Norge, samtidig som selskapet er en helt dominerende leverandør av tjenester og innhold i det samme nettet vil være en stor brøler, og etter min mening å sette bukken til å passe havresekken.

Det var nettopp det man unngikk da NSB ble gjort om fra en statlig etat til flere ulike selskaper. Jernbanenettet ble beholdt på statlige hender gjennom Jernbaneverket, mens NSB’s ulike selskaper (og etterhvert også andre selskaper)  trafikkerer det samme nettet.

Jeg tror dette er riktige tanker. Jeg tror at grunnleggende samfunnsmessig infrastruktur må være på offentlige hender. Det gjelder definitivt vegnettet vårt, det gjelder jernbanenettet, van- og avløpsnettet, og jeg mener at det også børe gjelde både strømnettet – og internett.

Spennende å se hva som skjer!

Reklame

Svar

 1. Ja, jeg leste om den saken for litt siden, og jeg synes det høres helt forferdelig ut det Telenor vil.

  Deres argumentasjon gikk ut på at det var for å sikre at innholdsleverandører faktisk fikk levert varene sine til kundene, slik som NRKs TV-streaming, filmutleie via internett etc. Men tenk det argumentet kjøper jeg ikke, for det blir som om DHL skulle begynne å kjøpe plass på vegene i Norge for å sikre at deres kunder får varene sine, og så får «bermen» klare seg med den lille plassen som blir igjen til tross for at vi har betalt både skatt, årsavgift og bompenger.

  God post, Goodwill.

  (Hmph… også var det der pokkers digital-TV som også Telenor har en finger med i spillet i. *sint Undre*)

 2. Nettdelen av Telenor skulle selvsagt ha vært skilt ut da selskapet ble privatisert. Dette er jo sånn det går – og Telenor ter seg ikke som en forvalter av samfunnsverdier.

 3. Ja Undre, den sammenligningen med å kjøpe seg plass på vegene er god, det handler om at sterke aktører vil benytte styrken sin til å kjøpe seg eksklusiv tilgang til infrastrukturen.

  Dette er politikk, her må samfunnet, dvs politikerne våre, gjøre jobben sin og sikre at grunnleggende verdier som er finansiert med offentlige midler forblir i offentlig eie.

  Iskwew, det er jo slik det måtte bli. Telenor er pålagt å drive bedriftsøkonomisk. Hvis de skal te seg som forvalter av viktige samfunnsverdier må eierne, dvs staten, instruere dem om det, ikke sant?

 4. De skulle gjort det ved å skille ut nettdelen i et eget selskap. Problem solved.

 5. Infrastrukturen burde nok vært skilt ut, ja.
  Spørsmålet er vel igrunnen hva Telenor egentlig er? Leverer de en tjeneste til brukerne, eller til bedrifter som vil levere en vare mot betaling?
  Hvis de skal kunne si de leverer en tjeneste til brukerne, som brukerne betaler for, da må brukerne få velge hva de vil ha levert. Men hvis de leverer en tjeneste for bedrifter, da burde ikke brukerne, men bedriftene, betale.
  Som et eksempel på en slik tjeneste er amerikanske TV-kanaler. De tjener penger ved at bedrifter betaler dem for å levere reklame til TV-tittere, og for å kunne selge denne tjenesten må de levere nok underholdning til å lokke til seg seere. Seerne betaler ingenting, bortsett fra at de må kjøpe TV apparat, selvsagt. Skal Telenor levere for bedrifter som kan betale for tjenestene deres, synes jeg de skal slutte å forlange betaling fra brukerne.

 6. […] Bloggkollega Goodwill kommenterte Telenors avgjørelse om å trekke seg ut flott i bloggposten “Fritt internett – eller?“. […]

 7. Veldig godt poeng, Marina. Telenor kan bare prøve seg å ta betalt for én og samme vare flere ganger!

 8. Det er akkurat det jeg mener. Og hva sier konkurransetilsynet om dette?

 9. Vi får følge med, sitte på skuldrene deres, og skrike opp hvis de ikke gjør noe!

 10. Telenor bryter loven…

  http://www.aftenmagasinet.no/2007/07/03/telenor-bryter-loven/

 11. Dette er veldig interessant, Handyman. Nettopp Post- og teletilsynet burde ha noe de skulle ha sagt her, spørsmålet er om de får gjennomslag hos myndighetene, dvs regjering og storting. Jeg frykter at makta, dvs pengene, rår.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

%d bloggere liker dette: